Direktesås

Se i listeform|Se med bilder
Buskblomkarse (Tropaeolum majus)

Blomkarse 'Tom Thumb' (Tropaeolum majus)

Farvesterke blomster i orange, gult og rødt. Hurtigvoksende. Egner seg som kantplante og i balkongkasser. Blomstene kan spises. Trives i de fleste typer jord, vannes rikelig, men gjødsles sparsommerlig.

Såtips:

Direktesås i mai-juni. Legg frøene i lunket vann et døgn før såing.
Kanariblomkarse (Tropaeolum Peregrinum)

Kanariblomkarse (Tropaeolum Peregrinum)

Kanariblomkarsen er en opp til 4 meter lang slyngplante. Bladene er 5-delte og blomstene er gule. Kanariblomkarse stammer fra Sør-Amerika og dyrkes som prydplante i Norge.
Gulrot 'Nantaise 2'

Gulrot 'Nantaise 2' (Daucus carota)

Hurtigvoksende, tidlig gulrot med lange slanke røtter. Trives best i porøs muld og sandrik jord.

Såtips:

Sås tidlig, så snart jorden kan brukes frem til juni. Dekkes med fiberduk. Lang spiretid, 2-4 uker. Tynnes ut.
Koriander (Coriandrum sativum)

Koriander (Coriandrum sativum)

Såtips:

Direktesås i forhåndsvannede rader, dekk med litt jord. Radavstand ca 30 cm. Holdes fuktig til plantene er etablerte. Kan forkultiveres fra mars.
Spinat (Spinacia oleracea)

Spinat (Spinacia oleracea)

Spinat er en ettårig bladgrønnsak. Den er rik på vitamin a, vitamin e og flere viktige antioksidanter. Den trives i de fleste jordtyper, og er veldig lettstelt.
Ruccola (Eruca sativa)

Ruccola (Eruca sativa)

Ruccola blir brukt som bladgrønnsak og er rik på vitamin c og kalium. Brukes blant annet til salat, pasta, pizza og pesto. Direktesås på vokseplassen gjennom hele sommeren.
Dill (Anethum graveolens)

Dill (Anethum graveolens)

Dill stammer opprinnelig fra Sentral-Asia, og dyrkes i dag i mange land i Europa. Planten blir ca. 90 cm høy, og blomstrer med gule skjermer.

Såtips:

Så tynt i forhåndsvannede rader, og dekk frøene med litt jord. La det være ca 30 cm mellom hver rad. Tynn ut til ca 20 cm. mellom hver plante. Jorden holdes fuktig til plantene er etablerte.

'White Lisbon Bunching' (Allium fistolosum)

Såtips:

Så i april-juli i rekker utendørs. Tynn ut noe etter ca. 6 uker. Høst løkene når de er 10-15 cm høye for å få delikat vårløk til salater.
Pipeløk (Allium fistulosum)

Pipeløk (Allium fistulosum)

Pipeløk (Allium fistulosum) er en løkart med hule blad og stengler som kan minne om en stor gressløk. Den kan brukest til mat på mange måter, for eksempel rå, kokt eller stekt, og tidlig høstet som vårløk. I Norge vokser pipeløk på torvtak og tørre bakker i Nord-Gudbrandsdalen.
Pasternakk (Pastinaca sativa)

Pasternakk (Pastinaca sativa)

Pasternakk er en lettdyrket og anvenderlig rotfrukt. Den høstes sent, og er hardfør om vinteren. Lange, spisse, og glatte gulhvite røtter. Trives best i porøs, muld og sandrik jord.

Såtips:

Sås tidlig, fra april, eller så snart jorden kan brukes. Frøet plasseres ca 1 cm dypt. Den har lang spiretid, 2-4 uker. Høstes i august til oktober. Kan sås om høsten (august til september) for for tidligere innhøsting neste år. Radavstand 30 cm, planteavstand 10cm.

Salat 'Lolla rossa' (Lactuca sativa)

Brukes ofte for å live opp salater. På grunn av den åpne struktur og taggete blader er lolla rossa mindre attraktiv for snegler.

Romanesco 'Romanesco natalino' (Brassica oleracea)

Et overlegent alternativ til hvit blomkål, med vakre rosetter i en uvanlig limegrønn farge. Så snart hovedavlingen er høstet vil planten produsere flere mindre hoder i løpet av de neste par ukene. Modnes sommer/høst.

Vårsalat 'Grote Noordhollandse' (Valerianna locusta)

Såtips:

Såmidt på våren for tidlig avling. For høst- og vinteravling sår du fra midt på sommeren til midt på eller sent på høsten. Så utendørs i rekker eller spredt.
Reddik 'Cherry Belle'

Reddik 'Cherry Belle' (Raphanus sativus)

Delikat vår- og sommergrønnsak. Sorten gir runde, helt røde reddiker, som kan stålenge utenå bli dårlig.

Såtips:

Direkteså tidlig, så snart jorden er klar, frem til august. Vannsåfuren før såing. Holdes fuktig til frøene har spirt. Gjentattsåing annenhver uke gir bedre resultat i form av spede reddiker. Trives best i porøs jord som holder på fuktigheten. Vannrikelig. Dekk med fiberduk for å unngå tidlige insektsanngrep på småplantene. Så 5-10 frø/dm i sikksakk i en bred rad så trengs det ingen tynning.

Bladbete 'White silver 2' (Beta vulgaris)

Såtips:

Så direkte på stedet planten skal stå fra tidlig om våren til sen sommer. Tynn ut etter behov. Planteavstand 30 x 30cm.

Bladbete 'Rhubarb Chard' (Beta vulgaris)

Tilbered de store stilkene som du tilbereder selleri eller asparges.

Såtips:

Så fra tidlig på våren til sen sommer (for store planter) eller frem til sen sommer (for bladene), rett i jorden utendørs i rekker. For bladbete må du tynne ut rekkene.

Persillerot (Petroselinum crispum)

Persillerot er en meget velsmakende rotfrukt, brukes ofte i supper og stuinger, kan også spises rå.

Såtips:

Direktesås på vokseplassen, den får deformerte røtter hvis den flyttes. Sås tidlig vår, høsteklar i september-mars. Planteavstand 50cm, planteavstand 10cm. Spirer sent. Vannes rikelig og jevnlig i vokseperioden. Trives best i porøs, mold- og næringsrik jord. Gjødsles moderat.

Reddik 'French breakfast 3' (Raphanus sativus)

Såtips:

Så fra tidlig til sen sommer i rekker direkte i jorden. Tynn ut noe.
Pionvalmue 'Paeoniflorum'

Pionvalmue (Papaver somniferum)

Valmue som blomstrer med rosa og lilla blomster helel sommeren. Ca. halvparten av blomstene er frynsete. Planten blir ca 50 cm høy, og trives i sol til halvskygge.
Ringblomst (Calendula officinalis)

Ringblomst (Calendula officinalis)

Vanlig ringblomst med orange blomster. Planten blir opptil 60 cm høy, og trives best solrikt og varmt. Blomstrer fra juli ved direktesådd.

Såtips:

Direktesås når jorden er varm nok.
Luktert (Lathyrus odoratus)

Luktert (Lathyrus odoratus)

Luktert med rosa blomster.

Såtips:

Så mars-juni