Forkultiveres

Se i listeform|Se med bilder
Anis (Pimpirella anisum)

Anis (Pimpirella anisum)

Anis er en ettårig urteplante. Anisplanten blir fra 30 til 50 cm høy. Anisen kommer opprinnelig fra middelhavsområdet men kan gro også i kaldere klimaer.
Hagepoppelrose (Lavatera trimestris)

Hagepoppelrose (Lavatera trimestris)

Hagepoppelrose, ettårig urt i kattostfamilien. 60–100 cm høy, håndlappede, taggete blad. Hvite, rosa eller røde blomster, 6–10 cm store. Hageplante som krever næringsrik jord og mye sol.
Trikolorgilia 'twilight' (Gilia tricolor)

Trikolorgilia 'Twilight' (Gilia tricolor)

Ettårig plante med nydelige rosa-lilla-sølvfargede blomster. Blomstrer fra mai-september, planten blir ca. 40 cm høy.

Såtips:

Forspires fra februar i 10-15 grader. Planteavstand ca.15 cm.

Purreløk (Allium porrum)

Purreløk er en toårig, hardfør plante og kan dyrkes over hele Norge. Den kommer opprinnelig fra Middelhavsområdet og er blitt dyrket siden oldtiden. Løken er langstrakt og sylindrisk. Vokser best i godt gjødslet og kalket jord.
Tyrkermynte (Dracocephalum moldavicum)

Tyrkermynte, Tyrkerdrakehode (Dracocephalum moldavicum)

Planten blir 30-60 cm høy, og blomstrer med blå blomster i juli-august. Planten lukter og smaker som sitronmelisse, men holder smaken lengre. Foretrekker god jord og mye lys.
Hagemelde (Atriplex hortensis)

Hagemelde 'Red plume' (Atriplex hortensis)

Hagemelde, ettårig urt i amarantfamilien. Ca. 1 m høy med hjerteformede blad som ofte er rødfargete. Hagemelde stammer fra India. Grønnsak som kan brukes som spinat. Forvillet fra hager. Les mer på SNL
Bladamarant (Amaranthus tricolor)

Bladamarant (Amaranthus tricolor)

Såtips:

Frøene spirer på 1-2 uker ved 18 grader. Spirene flyttes deretter til 15 grader. Sås ca 9 uker før utplanting.
Revehale  'Red tails'

Revehale 'Red tails' (Amaranthus caudatus)

Såtips:

Frøene spirer på 1-2 uker ved 18-20 grader, flyttes deretter til rundt 15 grader. Sås ca 9 uker før utplanting.
Busknellik (Dianthus barbatus)

Busknellik (Dianthus barbatus)

Busknellik blomstrer med røde, rosa og spraglete blomster i juni til august. Planten blir ca. 50 cm høy. Den trives best i veldrenert jord i sol/halvskygge.

Såtips:

Sås ved 18-20 grader, settes deretter litt kjøligere. Bør sås 12 uker før utplassering.
Timerose (Hibiscus Trionum)

Timerose (Hibiscus Trionum)

Timerose er en ettårig plante som blir ca 50 cm høy. Den blomstrer med hvite blomster i juni til august. Den trives best i full sol.

Såtips:

Forkultiveres fra april eller direktesås i mai.

Pak Choi 'Green stem Chifu' (Brassica rapa)

Pak choi green stem chifu får en fin grønn farge og fin kolbe.

Såtips:

Forkultiveres innendørs mars/april. Trives best utendørs på beeskyttet sted. Planteavstand 15cm. Høst august-oktober

Brokkoli 'Calabrese natalino' (Brassica oleracea)

En av de eldste tradisjonelle brokkoli. I tillegg til hovedblomsten setter den kontinuerlig sidebuketter frem til høsten.

Såtips:

Så tidlig om våren i drivbenk, prikle en gang og plant dem ut midt på våren. Eller så i et såbed midt på våren og plant ut senere.

Komatsuna 'Comred F1' (Brassica rapa)

En god og hardfør bladgrønnsak med store blader med mild smak. Smaken minner om en mellomting mellom spinat, kål og sennep.

Såtips:

Forklultiveres innendørs i mars/april. Planteavstand 10 cm.

Aubergine 'White egg' (Solanum melongena)

Hvis aubergine skiller seg fra vanlig aubergine på både størrelsen, fargen og smaken. Smaker fruktig og mild, og når den kokes utvikler det seg en varm, behagelig smak. Strukturen er myk med en smeltende egenskap. Eggeskallfarget frukter.

Såtips:

Så tidlig på våren i beskyttet såbedd ca. 20 grader, eller senere ute i drivbenk, plant om en gang. Auberginer liker varme

Buskbønne 'Purple queen' (Phaseolus vulgaris)

Purple queen er en bønne som blir grønn etter koking. 100 gram frø vil være tilstrekkelig for omtrent 25 meter såing.

Såtips:

Så i drivbenk fra midten av april og plant ut rundt midten av mai, eller så fra midten til begynnelsen av juli i rekker ute.

Stangvoksbønne 'Helda' (Phaseolus vulgaris)

Megetproduktiv og sunn og frisk sort. 100 gram frø vil være tilstrekkelig for omtrent 25 meter såing.

Såtips:

Så sent på våren. Det enkleste er å sette pinner i rekker og så 3-4 frø rundt hver pinne, ca 3 cm dypt.

Sellerirot 'Giant Prague' (Apium gravolens)

Sellerirot 'Giant prague' er velformet og glatt med kraftige røtter og rette blader.

Såtips:

Spirer sent, opptil 3 uker, bør sås innendørs i pluggbrett 5-7 uker før utplantning. Lave temperaturer kan medføre at den går i stokk, trives best over 15 grader. Foretrekker varm, moldrik, veldrenert matjord. Bør ha jevn vanntilgang og gjødsling. Høstes etter ca 120 dager, normalt august og utover.

Strandkål (Crambe maritima)

Strandkål (Crambe maritima) er en flerårig plante av korsblomstfamilien, som vokser langs kysten ved strender. Den er 25-75 cm høy og har en rekke, hvite små blomster. Bladene er tykke, krøllete og grønnblå, og godt spiselige som salat. Planten er rikt forgreinet, kraftig og kjøttfull. Fargen er overveiende "kålgrønn" – det vil si blågrønn. Om høsten omdannes de til enkeltstående, 10-14 mm lange skulper eller fruktlegemer ("nøtter"), som er toleddet. Det nederste leddet er lite og innsnevret, det ytterste er rundt og gulgrønt, om lag og 6-10 mm i diameter. Bare det øverste leddet bærer frø, og blir brunt utover sensommeren. Skulpene spres delvis over havet. Navnet Krambe er gresk for en kålart som Hippokrates anvendte som medisinsk plante ca. 400 f. Kr. Bladene kan fint blandes i en salat eller i suppe. Arten spres nå raskt langs kysten, etter å ha vært sjelden på Østlandet i mellomkrigstiden. Den er likevel regnet som relativt sjelden fortsatt, og skal ikke plukkes i store mengder. Den vokser særlig på strender, som lett får stort brukspress fra mennesker.

Sitronkoriander (Coriandrum sativum L.)

Koriander med duft og smak av sitron. Trives i sol, i næringsrik, fuktig jord på varmt sted. Høst bladene alt ettersom. Unngå temperatur under +10 °C. Kan spises fersk og fryst.

Buskstrandkål (Crambe cordifolia)

Buskstrandkål blir 1-2 meter høy, og blomstrer med hvite blomster. Den trives best i sol/halvskygge, og i leirejord. Den blomstrer i juli. Den trenger mye næring for å trives.

Såtips:

Så frøene i februar-mars ca 0,5 cm dypt i såjord. Oppbevares i 15-18 grader. Kan også sås utendørs.
Sommerasters (Callistephus chinensis)

Sommerasters (Callistephus chinensis)

Sommerastersen trives best i næringsrik jord med full sol. Den blomstrer i juli til oktober med store fargerike blomster i rosa, lilla og hvitt.

Såtips:

Frøene spirer på 1-3 uker ved 15-20 grader. Flyttes deretter til 10-15 grader. Bør sås 6-12 uker før utplanting.
Clematis tubulosa

(Clematis tubulosa)

Denne klematisen blomster med lys blå blomster. Den tilhører gruppe 3 og blomstrer sommer/høst. Beskjæres hardt tildlig vår.

Stevia (Stevia rebaudiana)

"Dekorativ plante som dyrkes i potte, både ute og inne. Planten kommer opprinnelig fra Syd Amerika. Der brukes de små bladene som naturlig søtningmiddel"

Såtips:

Så tynt i fuktig såjord. Dekk gjerne med vermuculit. Hold fuktig, plasseres i ca.18-20 grader celcius. Etter oppkomst, still lys og svalt. Bruk ekstrabelysning ved tidlig såing.