Viltvoksende

SKVALLERKÅL (AEGOPODIUM PODAGRARIA)

Aegopodium podagraria

Skvallerkål, tyskerkål, tyskål, grisekål, svenskekål, embetsmannskål, gåselabb, hanefot, bygrass, skaldergrass

Skvallerkål er en flerårig urt med krypende røtter og langstilkede blader som lukter kraftig. Den blomstrer med små hvite blomster i skjermer. Planten vokser i tette, bladrike bestander, og blir regnet som ett av de værste ugressene.
Vassarv (Stellaria media)

Stellaria media

Vassarv, fuglegras, svinarv, vårarv, blautarv, gørrarve, sarv, surpegras

Vassarv trives på fuktig og nitrogenrik jord, og er et velkjent ugress over hele landet. En enkelt frøplante kan danne store matter ved at de nederste grenene vokser ut langs bakken og slår rot. Den kan blomstre hele året, bare det ikke er kuldegrader. Den blir ca. 20 cm høy. Blomstene er hvite.
Åkerstemorsblom (Viola tricolor)

Viola tricolor

Stemorsblom, natt og dag

Stemorblomsten er ett- eller toårig og blir opp til 15 cm høy. Den vokser på enger, i skogkanten og på klipper og fjell. Den blomstrer fra tidlig vår, og gjennom mesteparten av sesongen. Åkerstemorsblomsten kommer fra Europa, men finnes også viltvoksende i østlige deler av USA. Blomstene er små i mørk lilla, blålilla og gulhvitt.
Stornesle (Urtica dioica)

Urtica dioica

Brennesle

Storneslen er den vanligste brenneslen i Norge, og er en flerårig urt som kan bli opptil 1,5 meter.
Tun-småarve (Sagina procumbens)

Sagina procumbens

Tun-småarve

Tun-småarven blomstrer med uanselige grønn-hvite blomster hele sommeren. Den er rundt 5 cm høy, og kan være et plagsomt ugress. Den trives godt i skygge og i fuktig jord. Den danner matter.
Ryllik (Achillea millefolium)

Achillea millefolium

Ryllik

Ryllik er viltvoksende, og finnes i veikanter, enger og diker. Den blomstrer med hvite og brune blomster hele sommeren. Planten blir fra 20-50cm høy. Den har en aromatisk duft og sterk smak.
Krypsoleie (Ranunculus repens)

Ranunculus repens

Krypsoleie

Krypsoleie er en indikatorplante på humusrik jord med høyt magnesiuminnhold og næringsinnhold.
Smørbukk (Sedum telephium)

Sedum telephium

Smørbukk, skopusser

Smørbukken blomstrer med gulgrønne blomster fra juli til september. Planten blir ca. 50 cm høy. Den har saftige blader og tåler utrolig godt tørke. Får ofte bladlus. Blomstene er tvekjønnet, først hannlige, deretter hunnlige.
Forglemmegei (Myosotis arvensis)

Myosotis arvensis

Åkerforglemmegei

Villbringebær (Rubus idaeus)

Rubus idaeus

Villbringebær

De ville bringebærene har vært brukt så lenge det har bodd mennesker her i landet. Blomstene er rike på nektar, og besøkes flittig av bier. Planten setter først ugrenede, bladbærende skudd som først blomstrer og setter frukt andre året. Deretter dør hele skuddet. I mellomtiden har den satt nye skudd og på denne måten kan planten danne et helt kratt. Burskene kan bli 1-1,5meter høy. Blomstene er hvite. De vokser vilt på hoggstfelt, småskog og på steinete strender i hele landet, bortsett fra helt nord.
Grasstjerneblom (Stellaria graminea)

Stellaria graminea

Grasstjerneblom

Gresstjerneblom (Stellaria graminea), er en av 13 arter i stjerneblomslekten (Stellaria), som tilhører nellikfamilien. Den vokser i skog, beitemark og eng eller på næringsfattig grunn opp til 1.050 moh. Den er opprinnelig i Eurasia, og er innført i Nord-Amerika. Grasstjerneblom kjennes på den nesten bladløse øvre stilken, den sterke forgreningen, de snakpt synlige begerbladene, og den stoe vinkelen mellom forgrenede stilker. Planten har relativt smale lansett- til hjerteformede blader, og tynn stengel. Det er ørsmå, spisse øreblad ved hvert stilkdele, og planten har nesten bare blader på den nedre halvdelen. Kronbladene og begerbladene rundt dem er omtrent like lange. Blomstene har fem spaltede, hvite kronblader som kan se ut som ti smale kronblad. Det sitter gjerne flere (2-4) enslige blomster på hver stilk - en blomst på hver forgrening.
Prestekrage (Leucanthemum vulgare)

Leucanthemum vulgare

Prestekrage

Prestekragen blomstrer med gule og hvite blomster i juni til august. Den vokser over hele Norden,så høyt som 1100 meter over havet. Den trives på enger, i grøftekanter, i skogkanter, på beitemarker og i gressplener.
Hvitkløver (Trifolium repens)

Trifolium repens

Hvitkløver

Hvitkløver vokser på enger, beiter og veikanter over hele landet. Den blomstrer med hvite blomster i juli til september. Planten blir ca. 25 cm høy. Tidligere ble slåtten startet når hvitkløveren blomstret.
Rødkløver (Trifolium pratense)

Trifolium pratense

Rødkløver

Rødkløver vokser i enger og bakker over hele landet. Planten blir ca. 50 cm høy, og blomstrer med røde blomster i juni til september.
Balderbrå (Matricaria perforata)

Matricaria perforata

Balderbrå

Balderbrå blomstrer med mengder av prestekrageaktige blomster midt på sommeren. Den blir opp mot en meter høy, og trives i full sol til halvskygge.
Dagfiol (Hesperis matronalis)

Hesperis matronalis

Dagfiol

Dagfiol er en to- til flerårig plante med velduftende blomster i hvitt, rosa eller fiolett. Den blomstrer fra juni til august.
American Meadows - Annual Seed Packets! Low Prices, Fast Shipping!PandaHallTeleflora