Krydder

Basilikum (Ocimum basilicum)

Basilikum (Ocimum basilicum)

Basilikum er en ettårig plante som er lite hardfør, og dyrkes i drivihus, vinduskarm eller andre beskyttede områder. Den trenger mye vann for at bladene ikke skal bli bitre.
Oregano (Origanum vulgare)

Oregano, bergmynte (Origanum vulgare)

Oregano er en flerårig urt som blir 20-80 cm høy. Den blomstrer med lyslilla blomster.
Timian (Thymus vulgaris)

Timian (Thymus vulgaris)

Timian vokser som en halvbusk i middelhavsområdet, hos oss er den lav og urteaktig, og fryser bort i kalde vintre. Den blir rundt 30 cm høy, og blomstrer med rosa-lilla blomster. Den bør plantes på en solrik plass.
Bladpersille (Petroselinum neapolitanum)

Bladpersille 'Comun 3' (Petroselinum neapolitanum)

Persille trives best i næringsrik og veldrenert jord og med full sol. Vannes ved tørke. Radavstand 40 cm, planteavstand 5 cm.

Gressløk (Allium schoenoprasum)

Gressløk er en flerårig urt som blir ca 30 cm høy. Blomstrer i juni med rosa blomster. Finnes også i hvit variant.
Dill (Anethum graveolens)

Dill (Anethum graveolens)

Dill stammer opprinnelig fra Sentral-Asia, og dyrkes i dag i mange land i Europa. Planten blir ca. 90 cm høy, og blomstrer med gule skjermer.

Løpstikke (Levisticum officinale)

Løpstikke (Levisticum officinale) er en høy flerårig plante i skjermplantefamilien. Den kan bli mellom 1 til 2,5 meter høy og blomstrer fra juli til august med lysegule blomster. Dens opprinnelse er rundt det østre middelhavsområdet, men har lenge vært dyrket i Europa. Den finnes også i vill tilstand sporadisk over hele Norge gjennom mange års forvilling fra hager.
Stevia (Stevia rebaudiana)

Stevia (Stevia rebaudiana)

"Dekorativ plante som dyrkes i potte, både ute og inne. Planten kommer opprinnelig fra Syd Amerika. Der brukes de små bladene som naturlig søtningmiddel"

Fransk estragon (Artemisia dracunculus)

Høstes i juni og september. Ved den siste høsten har planten en sterkere aroma. Omplantes hvert tredje til fjerde år. Formeres ved deling av rotstokken.
Ryllik (Achillea millefolium)

Ryllik (Achillea millefolium)

Ryllik er viltvoksende, og finnes i veikanter, enger og diker. Den blomstrer med hvite og brune blomster hele sommeren. Planten blir fra 20-50cm høy. Den har en aromatisk duft og sterk smak.

Bjørnerot (Meum athamanticum)

Bjørnerot (Meum athamanticum) er en flerårig staude. Den er en mørkegrønn plante, og kan minne om dill. Den har kremhvite blomster. Planten lukter sterkt, en søtlig duft, som kan minne om karri. Den er viltvoksende i Sør-Europa. Navnet athamanticum kommer fra Athamasfjella på Sicilia. Det er den eneste planta i slekten Meum. Planten har fått navnet sitt på grunn av at rothalsen er dekt med rester av gamle blad fra tidligere år. Dette minner om ragget av en bjørn. Derav kommer navnet bjørnerot. Bjørnerot er en urteplante som blir 30–40 centimeter høg. Den vokser i tuer, er meget hardfør, og liker å stå i ro på samme sted. I Norge har Bjørnerot tradisjoner tilbake til middelalderen. Den var vanlig i klosterhager, og ble brukt både i mat og medisin. Friske blader blir brukt som smakstilsetting i salat, supper, omeletter, og gjerne til fiskeretter. Til medisinbruk ble den nyttet ved blant annet hoste, og oppblåst mage. Den er også nyttet som prydplante i hagebedet, og i buketter.

Sitronkoriander (Coriandrum sativum L.)

Koriander med duft og smak av sitron. Trives i sol, i næringsrik, fuktig jord på varmt sted. Høst bladene alt ettersom. Unngå temperatur under +10 °C. Kan spises fersk og fryst.