Spiselig

Purreløk (Allium porrum)

Purreløk er en toårig, hardfør plante og kan dyrkes over hele Norge. Den kommer opprinnelig fra Middelhavsområdet og er blitt dyrket siden oldtiden. Løken er langstrakt og sylindrisk. Vokser best i godt gjødslet og kalket jord.

Kepaløk (Allium cepa)

Gul kepaløk er den tradisjonelle løken vi bruker i Norge. Den ble dyrket i Kina for over 3000 år siden og vokser vilt i sentral Asia. Den ble fraktet til Nord-Europa av romerne.
Gulrot 'Nantaise 2'

Gulrot 'Nantaise 2' (Daucus carota)

Hurtigvoksende, tidlig gulrot med lange slanke røtter. Trives best i porøs muld og sandrik jord.
Reddik (Raphanus sativus)

Reddik (Raphanus sativus)

Reddik trives i sandholdig jord i full sol.
Svartrot (Scorzonera hispanica)

Svartrot, skorsonerrot (Scorzonera hispanica)

Svartrot kalles også for skorsonerrot og er flerårig. Den blomstrer med gule blomster. Den har en lang pælerot som spises kokt.

Mainepe (Brassica rapa)

Delikat hurtigvoksende kålvekst som brukes på samme måte som kålrot eller spises fersk som reddik.
Pasternakk (Pastinaca sativa)

Pasternakk (Pastinaca sativa)

Pasternakk er en lettdyrket og anvenderlig rotfrukt. Den høstes sent, og er hardfør om vinteren. Lange, spisse, og glatte gulhvite røtter. Trives best i porøs, muld og sandrik jord.
Spinat (Spinacia oleracea)

Spinat (Spinacia oleracea)

Spinat er en ettårig bladgrønnsak. Den er rik på vitamin a, vitamin e og flere viktige antioksidanter. Den trives i de fleste jordtyper, og er veldig lettstelt.
Sukkererter De grace (Pisum sativum)

Sukkererter 'De grace' (Pisum sativum)

Lettdyrket grønnsak som gir rikelig utbytte. pises rå eller lettkokt. Trives best i full sol, høstes i juli til oktober.
Sukkerert Noorman (Pisum)

Sukkerert (Pisum sativum)

Gir store mengder søte og tidlige erter. Må støttes opp. Belgene spises hele, ferske eller lett kokte. Høst belgene mens ertene er små. Så gjerne i flere omganger for lang høstetid. Trives best i mldrik, veldrenert jord. Vann regelmessig. Erter gjødsler jorden, så de bør dyrkes på forskjellige steder i grønnsakshagen hvert år.
Paprika 'California Wonder' (C. annuum)

Paprika 'California Wonder' (Capsicum annuum)

Velsmakende paprika med lakkrøde frukter. Egner seg for dyrking i drivhs og varme beskyttede steder utendørs. Trives i næringsrik og lett jord. Vannes regelmessig. Fjern første fruktemne for å få flere frukter. Dusj planten ofte for å frhindre innsektsangrep. Planteavstand 40 cm. Modne frukter fra juli til oktober.
Chili (Capsicum)

Chili (Capsicum)

Chili av ukjent sort. Får mengder av røde, sterke frukter.
Asparges  (Asparagus officinalis)

Asparges (Asparagus officinalis)

Asparges er navnet på en grønnsak, og det siktes vanligvis til en spesiell art innen slekten Asparagus, nemlig de unge skuddene av Asparagus officinalis. Den har vært brukt i matlaging i uminnelige tider. Man finner en oppskrift for tilberedelse av asparges allerede i den eldste kokebok som er bevart, nemlig Apicius' De re coquinaria, (200-tallet e.Kr.), bok III.
Rabarbra (Rheum rhabarbarum)

Rabarbra (Rheum rhabarbarum)

Rabarbra kom til Norge på 1700 tallet. Den vokser opprinnelig i Asia. Rabarbra har store, hjerteformede blader og kjøttfulle, røde stilker. Blomstene er grønn-hvite og vokser i grupper. Den blomstrer fra juni. Planten blir fra 50-150 cm høy.

Blomkål (Brassica oleracea)

Dekkes 4-6 uker med fiberduk som beskyttelse mot skadedyr og eventuelt mot kulde ved tidlig utplanting. Trives best i velgjødslet og fuktig jord.
Stjernemelde (Hablitzia tamnoides)

Stjernemelde (Hablitzia tamnoides)

Klatrende plante som kan bli 3 meter høy. Planten vil gjerne ha fuktig jord. Kan med fordel plantes solrikt for tidligere høsting, men er egentlig en woodlandplante. Blomstene er gulgrønne og uanseelige. Bladene er hjerteformet.
Agurkurt (Borago officinalis)

Agurkurt (Borago officinalis)

Agurkurten blomstrer med blå blomster fra juni. Den blir ca 80 cm høy og bør støttes opp for å ikke falle.

Skvallerkål, tyskerkål, tyskål, grisekål, svenskekål, embetsmannskål, gåselabb, hanefot, bygrass, skaldergrass (Aegopodium podagraria)

Skvallerkål er en flerårig urt med krypende røtter og langstilkede blader som lukter kraftig. Den blomstrer med små hvite blomster i skjermer. Planten vokser i tette, bladrike bestander, og blir regnet som ett av de værste ugressene.
Gulrot 'Scarlet nantes'

Gulrot 'Scarlet nantes' (Daucus Carota)

"Pålitelig søt smak, sprø tekstur og lys-orange farge. En favoritt blant gartnere, uslåelig i kvalitet. Høstes etter 68 dager."

Hvitløksgressløk, kinsesisk gressløk (Allium tuberosum)

Hvitløksgressløken blomstrer med hvite blomster. Bladene er flate. Planten blir ca 40 cm høy. Høstes fra april til september.
Vassarv (Stellaria media)

Vassarv, fuglegras, svinarv, vårarv, blautarv, gørrarve, sarv, surpegras (Stellaria media)

Vassarv trives på fuktig og nitrogenrik jord, og er et velkjent ugress over hele landet. En enkelt frøplante kan danne store matter ved at de nederste grenene vokser ut langs bakken og slår rot. Den kan blomstre hele året, bare det ikke er kuldegrader. Den blir ca. 20 cm høy. Blomstene er hvite.
Reddik 'Cherry Belle'

Reddik 'Cherry Belle' (Raphanus sativus)

Delikat vår- og sommergrønnsak. Sorten gir runde, helt røde reddiker, som kan stålenge utenå bli dårlig.
Perleevighetsblom (Anaphalis margaritacea)

Perleevighetsblom (Anaphalis margaritacea)

Perleevighetsblomst har hvite blomster i tette skjermer. Den sprer seg kraftig og danner store bestander. Planten blir ca. 70 cm høy og trives best i tørr jord i full sol.

Ramsløk (Allium ursinum)

Ramsløk (Allium ursinum) er en plante som brukes i matlaging. Bladene kan brukes i salater og som krydder i suppe og til spinat. Ramsløk er en opp til 50 cm høy plante som lukter av hvitløk og som under blomstring brer seg som et hvitt teppe over skogbunnen. Den er en vårplante og skogen fylles med en intens lukt av hvitløk. Løken som hører til hver stengel, har vanligvis bare to løkblader, og begge fortsetter oppover i urtebladsskiver. Ramsløkens blader er mye tynnere og dypere grønne enn hos andre løkvekster. Ramsløk vokser i skyggefulle bar- eller løvskoger. Finnes i lavlandet langs kysten fra Østfold til Trøndelag.

Bjørnerot (Meum athamanticum)

Bjørnerot (Meum athamanticum) er en flerårig staude. Den er en mørkegrønn plante, og kan minne om dill. Den har kremhvite blomster. Planten lukter sterkt, en søtlig duft, som kan minne om karri. Den er viltvoksende i Sør-Europa. Navnet athamanticum kommer fra Athamasfjella på Sicilia. Det er den eneste planta i slekten Meum. Planten har fått navnet sitt på grunn av at rothalsen er dekt med rester av gamle blad fra tidligere år. Dette minner om ragget av en bjørn. Derav kommer navnet bjørnerot. Bjørnerot er en urteplante som blir 30–40 centimeter høg. Den vokser i tuer, er meget hardfør, og liker å stå i ro på samme sted. I Norge har Bjørnerot tradisjoner tilbake til middelalderen. Den var vanlig i klosterhager, og ble brukt både i mat og medisin. Friske blader blir brukt som smakstilsetting i salat, supper, omeletter, og gjerne til fiskeretter. Til medisinbruk ble den nyttet ved blant annet hoste, og oppblåst mage. Den er også nyttet som prydplante i hagebedet, og i buketter.

Pak Choi 'Green stem Chifu' (Brassica rapa)

Pak choi green stem chifu får en fin grønn farge og fin kolbe.

Bladbete 'Rhubarb Chard' (Beta vulgaris)

Tilbered de store stilkene som du tilbereder selleri eller asparges.
Persillerot (var tuberosum)

Persillerot (Petroselinum crispum)

Persillerot er en meget velsmakende rotfrukt, brukes ofte i supper og stuinger, kan også spises rå.

Buskbønne 'Purple queen' (Phaseolus vulgaris)

Purple queen er en bønne som blir grønn etter koking. 100 gram frø vil være tilstrekkelig for omtrent 25 meter såing.

Stangvoksbønne 'Helda' (Phaseolus vulgaris)

Megetproduktiv og sunn og frisk sort. 100 gram frø vil være tilstrekkelig for omtrent 25 meter såing.

Sellerirot 'Giant Prague' (Apium gravolens)

Sellerirot 'Giant prague' er velformet og glatt med kraftige røtter og rette blader.

Lakrisrot (Glycyrrhiza glabra)

Lakrisrot er en buskaktig staude med strak, stiv vekst.

Hvitløk (Allium sativum)

Hvitløk er ikke viltvoksende, og har antaglig oppstått ved kultivering. Den har blitt brukt til mat og medisin i lange tider. Mange synes lukten av inntatt hvitlukt er vond. Denne kan motvirkes med å spise fersk persille.

Pipeløk (Allium fistulosum)

Pipeløk (Allium fistulosum) er en løkart med hule blad og stengler som kan minne om en stor gressløk. Den kan brukest til mat på mange måter, for eksempel rå, kokt eller stekt, og tidlig høstet som vårløk. I Norge vokser pipeløk på torvtak og tørre bakker i Nord-Gudbrandsdalen.

Rabarbra 'Victoria' (Rheum rhabarbarum)

Victoria er en rabarbrasort. Dette er en av de mest kjente rabarbrasortene i Norge. Victoria gir som oftest stor avling med lange og middels tykke stilker som hovedsakelig er grønne. Stilkene har lavt innhold av oksalsyre og middels innhold av eplesyre. Den egner seg best til saftproduksjon. Sorten er tatt opp på EUs offisielle liste over grønnsaksorter.