80 ->

Ipomoea tricolor 'Crimson Rambler'

Ipomoea tricolor 'Crimson Rambler'

Blådaggry

Blomstrer med røde blomster i juni til oktober. Klatrer. Trives i veldrenert jord i sol/halvskygge.
Kuletistel (Echinop bannaticuss)

Echinops bannaticus

Kuletistel

Kuletistelen blir opptil 120 cm høy, og trives best i sol/halvskygge og sandholdig jord.
Fiolkongslys (Verbascum phoeniceum)

Verbascum Phoeniceum

Purpurkongslys

Purpurkongslys blomstrer med blomstrer i rosa, lilla og hvitt. Blomstene vokser i lange spir fra juni til august. Trives i sandholdig jord i full sol. Planten blir ca. 80 cm høy.
Legevendelrot (Valeriana officinalis)

Valeriana officinalis

Legevendelrot

Legevendelrot blomstrer med små rosa blomster i større blomsterknipper. Planten blir 50-150 cm høy, og foretrekker fuktig jord.
Ryllik (Achillea filipendula)

Achillea filipendula

Praktryllik

Praktrylliken har bregneaktige blader, og klart gule blomster. Rotnettet er høytliggende, planten blir opp til en meter høy, men trenger ikke oppbinding. Den blomstrer fra juni til september.
Perleevighetsblom (Anaphalis margaritacea)

Anaphalis margaritacea

Perleevighetsblom

Perleevighetsblomst har hvite blomster i tette skjermer. Den sprer seg kraftig og danner store bestander. Planten blir ca. 70 cm høy og trives best i tørr jord i full sol.

Thalictrum aquilegifolium

Akeleiefrøstjerne

Navnet kommer av at bladene ligner akeleien. Blomstene varier fra lys til mørk rosa og det finnes også en hvit variant. Den blomstrer i juni-juli. Akeleiefrøstjerne trives i all slags jord, gjerne fuktig i sol eller halvskygge. Planten blir mellom 80 og 120 cm høy, og legger seg lett ned under blomstring. Den bør derfor støttes opp. Selvsår seg.
Cordonklokke (Codonopsis pilosula)

Codonopsis pilosula

Cordonklokke, vindelklokke

Slyngplante som blir rundt 2 meter høy. Foretrekker fuktig. veldrenert jord, gjerne sur, i full sol eller halvskygge. Liker ikke å flyttes, og bør plantes direkte på vokseplass.
Aconitum lamarckii

Aconitum lamarckii

Blomstrer med gule blomster midt på sommeren. Trives best i delvis skygge med veldrenert jord. Blir ca 1 m høy.

Meconopsis betonicifolia

Blå valmuesøster

Blå valmuesøster blomster med knall blå blomster midt på sommeren. Den trives best i sur jord i halvskygge. Planten blir fra 80-120 cm høy.

Eupatorium maculatum

Flekkhjortetrøst

Flekkhjortetrøst blomstrer med rosa blomster på sensommeren. Trives best i veldrenert jord i sol/halvskygge. Planten blir 120-150 cm høy.
Fagerskolm (Baptisia australis)

Baptisia australis

Fagerskolm

Fagerskolm blomster i juli med knall blå blomster. Trives best i veldrenert, fuktig jord i sol/halvskygge. Den blir ca 1.5 meter høy. Pælerot.
Apotekerkattost 'Magic hollyhock' (Malva sylvestris)

Malva sylvestris

Apotekerkattost

Denne apotekerkattosten har rosa blomster med skinnende dyp purpurfargede årer. Den blir 90-180 cm høy, og blomstrer hele sommeren. Foretrekker delvis skygge. Blomstrer første sesongen.

Penstemon barbatus

Skjeggrørblomst

Alantrot (Inula helenium)

Inula helenium

Alantrot

Alantrot trives i de fleste jordtyper, men foretrekker næringsrik, fuktig jord i full sol. Den blomstrer med gule blomster fra juli til september. Den kan bli opptil to meter høy.
Parasollblad (Astilboides tabularis)

Astilboides tabularis

Parasollblad

Parasollblad har opptil 90 cm store runde blader og kan bli 150 cm høy. Den blomstrer fra juli til august med små hvite blomster i store blomsterstander. Den kan vokse i både sol og skygge, og foretrekker fuktig næringsrik jord.
Klatrehjerte (Adlumia fungosa)

Adlumia fungosa

Klatrehjerte

Klatrehjerte blir 3-4 meter høy, og trives best i halvskygge/skygge. Den ønsker fuktig jord. Den blomstrer fra juli til august med lys rosa blomster. Den er toårig, men selvsår seg selv.
Stokkrose 'Chaters Double Mixed'

Alcea rosea 'Chaters Double Mixed'

Stokkrose

Stokkrose med doble blomster i rosa, gult og rødt.

Physocarpus opulifolius 'Diabolo'

Rødbladet blærespirea

Busk med røde blader som blir ca. 2-3 meter høy. Den trives i vanlig hagejord, og gjerne full sol. Den blomstrer med hvite blomster
Kjempenattlys (Oenothera biennis)

Oenothera biennis

Kjempenattlys, nattlys

Kjempenattlys er en toårig plante som blomstrer med store gule blomster. Den trives best i normal, tørr jord i full sol, og tåler tørke. Den blir rundt en meter høy.

Planter som blir over 80 cm høy:

Vitis coignetiae

Vitis coignetiae

Vitis coignetiae er en hurtigvoksende, løvfellende klatreplante. Bladene er store og nesten hjerteformet, og blir røde om høsten. Blomstene er uanseelige; bittesmå og grønne og gjemt bak bladene. Den setter sorte bær som ikke rekker å modnes i vårt klima. Røttene går både bredt og dypt og er sterkt forgreinet. Planten blir opp til 15 meter høy, og kan bli ca. 3 meter bred. Den hører opprinnelig hjemme nord i Japan og i Nordkorea.

Angelica archangelica

Kvann

Kvann er en flerårig (toårig?) urt som blomstrer med store kuleformede skjermer. Planten har sterk duft og smak.
Dill (Anethum graveolens)

Anethum graveolens

Dill

Dill stammer opprinnelig fra Sentral-Asia, og dyrkes i dag i mange land i Europa. Planten blir ca. 90 cm høy, og blomstrer med gule skjermer.

Filipendula ulmaria

Mjødurt

Mjødurten blomstrer fra juni til august med gulhvite blomster. Planten blir rndt 1 meter høy. Den er vanlig på fuktige steder, enger, veigrøfter og ved bekker over hele landet.

Rheum rhabarbarum

Rabarbra

Rabarbra kom til Norge på 1700 tallet. Den vokser opprinnelig i Asia. Rabarbra har store, hjerteformede blader og kjøttfulle, røde stilker. Blomstene er grønn-hvite og vokser i grupper. Den blomstrer fra juni. Planten blir fra 50-150 cm høy.
Rosekattost (malva alcea)

Malva alcea

Rosekattost

Rosekattosten blomstrer med rosa blomster midt på sommeren. Den blir rundt en meter høy, og trivest best i full sol i normaljord. Tåler tørke.
Villkaprifol (Lonicera periclymenum)

Lonicera periclymenum

Villkaprifol

Villkaprifolen kan bli 4-6 meter høy og blomstrer med gule og hvite blomster midt på sommeren. Den blomstrer gjerne en andre runde i september. Den trives i sol/halvskygge, og kan vokse med lite jord.
Gullklematis 'Radar love' (Clematis tangutica)

Clematis tangutica 'Radar love'

Gullklematis

Gullklematisen blomstrer med mengder av knallgule blomster. Planten blir ca. 2 meter høy.
Hagestikle (Eryngium planum)

Eryngium Planum

Hagestikle

Hagestiklen blir rundt en meter høy, og blomster med blålilla blomster. Dent trives best i full sol i normal eller kalkholdig jord.
Oleander (Nerium oleander)

Nerium oleander

Oleander

Oleander kan bli 2-6 meter høy på friland, men blir mye mindre i potte. Den blomstrer med rosa, røde eller hvite blomster og har mørk grønne smale blader. Blomstene er velduftende. Oleander må overvintre innendørs i Norge. Den er likevel ganske hardfør og kan tåle ned mot -10 grader i kortere perioder. Hele planten er veldig giftig.
Aconitum hemsleyanum 'Red wine'

Aconitum hemsleyanum 'Red wine'

Klatrende plante som blir ca 2,5 meter høy. Blomstrer med mørke vinrøde blomster og trives best i full skygge. Hele planten er giftig.

Hablitzia tamnoides

Stjernemelde

Klatrende plante som kan bli 3 meter høy. Planten vil gjerne ha fuktig jord. Kan med fordel plantes solrikt for tidligere høsting, men er egentlig en woodlandplante. Blomstene er gulgrønne og uanseelige. Bladene er hjerteformet.
Clematis tubulosa

Clematis tubulosa

Denne klematisen blomster med lys blå blomster. Den tilhører gruppe 3 og blomstrer sommer/høst. Beskjæres hardt tildlig vår.
Rosehibiskus (Hibiscus syriacus)

Hibiscus syriacus

Rosehibiskus

Rosehibiskus er en busk som blir mellom 1 og 3 meter høy. Den blomstrer med rosa, hvite eller blålilla blomster på sensommer/høst. Bør overvintres inne de første årene til den er godt etablert. Plasserers solrikt og varmt. Tåler sone 2-3.
Pagodeblomst (Phlomis russeliana)

Phlomis russeliana

Pagodeblomst

Pagodeblomst blomstrer med gule blomster og trives best i sol/halvskygge i fuktig jord. Planten blir ca. 1 meter høy.
Dragerot (Dracunculus  vulgaris)

Dracunculus vulgaris

Dragerot

Dragerot blir ca. 1,5 meter høy, og blomstrer med store, illeluktende lillasorte blomster.
Lawsonsypress (Chamaecyparis lawsoniana)

Chamaecyparis lawsoniana

Lawsonsypress, edelsypress

Lawsonsypress blir 25-35 meter høy, og har en skarp lukt. Populært hage- og parktre med en slank, kjegleformet kroneform. Toppskuddet og greinspissene henger ned. Bladskuddene er flate og vifteaktige. Nålene er hvite på undersiden, eggeformede og tilspisset. Frøkonglene er ca 1 cm lange, og går fra blågrønt til brunt gjennom sesongen. Barken er rødbrun og skjellaktig eller fibrøs og løsner i langsgående strimler. Blomstene dannes om våren året før - hannblomsten er rød og har kølleform, og sitter ytetrst på det grønne skjelldekte nåleskuddet. Hunnblomsten er helt rund og nesten usynlig. Lawsonsypress vokser naturlig i det vestlige Nord-Amerika, nærmere sørvestlige Oregon og nordlige California, fra kysten og opp til 1.500 moh.. Arten er utrydningstruet på grunn av et spesielt angrep av sopp.

Hibiscus cannabinus

Gambohamp, Ambarihamp

Klaseormedrue (Actaea racemosa)

Actaea racemosa

Klaseormedrue, Svart ormerot

Klaseormedrue (Actaea racemosa) er en plante i soleiefamilien. Klaseormedrue har vært en mye brukt plante innen naturmedisin blant nordamerikanske indianere. Roten til klaseormedrue har vært brukt ved revmatisme men mest blant ved kvinner ved overgangsplager (menopause), premenstruelle plager samt ved menstruasjonssmerter. Inntak av klaseormedrue kan hos noen mennesker gi en østrogenlignende effekt. Derfor bør personer med blant annet brystkreft unngå å bruke klaseormedrue. Andre bivirkninger kan være hodepine, fordøyelsesbesvær, vektøkning, tunghetsfølelse i beina, kramper, utslett, svimmelhet, ømme bryster og underlivsblødning hos kvinner.
Dagfiol (Hesperis matronalis)

Hesperis matronalis

Dagfiol

Dagfiol er en to- til flerårig plante med velduftende blomster i hvitt, rosa eller fiolett. Den blomstrer fra juni til august.
Asparges  (Asparagus officinalis)

Asparagus officinalis

Asparges

Asparges er navnet på en grønnsak, og det siktes vanligvis til en spesiell art innen slekten Asparagus, nemlig de unge skuddene av Asparagus officinalis. Den har vært brukt i matlaging i uminnelige tider. Man finner en oppskrift for tilberedelse av asparges allerede i den eldste kokebok som er bevart, nemlig Apicius' De re coquinaria, (200-tallet e.Kr.), bok III.

Ipomoea quamoclit

Fjærvindel

Fjærvindelen blir 1-3 meter høy og har røde, rosa eller hvite blomster. Den blomstrer fra tidlig sommer til sen høst. Den er egentlig flerårig, men dyrkes som ettåring hos oss. Den trives best i full sol.

Euphorbia leuconeura

Denne planten blir flere meter høy. Den har lange smale stengler som ikke er runde, de har noen slags hårete vertikale striper. Planten blør veldig lett, og den drypper da hvit melk. Den blomstrer med små uanselige blomster som setter frø, og den har derfor en tendens til å dukke opp i alle potter plassert i nærheten.
Iris Sibirica

Iris sibirica

Sibiriris

Sibiriris blomster sen vår/tidlig sommer med blå blomster på høye stilker. Planten blir 50-120 cm høy. Trives best i litt fuktig jord.

Levisticum officinale

Løpstikke

Løpstikke (Levisticum officinale) er en høy flerårig plante i skjermplantefamilien. Den kan bli mellom 1 til 2,5 meter høy og blomstrer fra juli til august med lysegule blomster. Dens opprinnelse er rundt det østre middelhavsområdet, men har lenge vært dyrket i Europa. Den finnes også i vill tilstand sporadisk over hele Norge gjennom mange års forvilling fra hager.

Pachypodium lamerei

Madagaskar palme

Praktvindel (Ipomoea tricolor)

Ipomoea tricolor

Praktvindel

Praktvindel med blålilla blomster. Trives best i veldrenert jord med sol/halvskygge. Blir rundt 1,5 meter høy.
Meksikansk solblomst (Tithonia rotundifolia)

Tithonia rotundifolia

Mexikansk solblomst

Echinacea purpurea

Rød solhatt

Rød solhatt er en art i kurvplantefamilien. Den har vært brukt i folkemedisinen og som prydplante. Arten ble tidligere regnet som et medlem av gruppen solhatter (Rudbeckia), derav navnet.
Kattemynte (Nepeta cataria)

Nepeta cataria

Kattemynte

Kattemynten har lavendelblå blomster og blader i sølv/grønt. Brukes ofte som kantvekst. Blomstrer over lang tid. Skjær bort blomsterstandene etter blomstring for en ny runde med blomster. Trives best på tørr og lett jord, ønsker full sol og tåler tørke. Den blir ca. 20 cm høy.
Ballasthamp (Sida rhombifolia)

Sida rhombifolia

Ballasthamp

Hagepoppelrose (Lavatera trimestris)

Lavatera trimestris

Hagepoppelrose

Hagepoppelrose, ettårig urt i kattostfamilien. 60–100 cm høy, håndlappede, taggete blad. Hvite, rosa eller røde blomster, 6–10 cm store. Hageplante som krever næringsrik jord og mye sol.
Sommerfuglbusk (Buddleja davidii)

Buddleja davidii

Sommerfuglbusk

Solanum melongena 'White egg'

Aubergine

Hvis aubergine skiller seg fra vanlig aubergine på både størrelsen, fargen og smaken. Smaker fruktig og mild, og når den kokes utvikler det seg en varm, behagelig smak. Strukturen er myk med en smeltende egenskap. Eggeskallfarget frukter.

Glycyrrhiza glabra

Lakrisrot

Lakrisrot er en buskaktig staude med strak, stiv vekst.
Klematis 'olympia'

Clematis 'olympia'

Klematis

Klematis med store lilla blomster, blomstrer fra mai til august. Blir 2-2,5 meter høy, klatrer. Kuttes tibake til ca. 15 cm på våren.
Verbena hastata

Verbena hastata

Tårnjernurt

Blomstrer med lilla blomster i august/september. Blir rundt en meter høy. Trives i litt fuktig jord.