Næringsrik jord

Stokkrose (Alcea rosea)

Alcea rosea

Stokkrose

Stokkrosen kan bli 1.5-2 meter høy, og blomstrer med store blomster i juli til september. Blomstene er hvite, gule eller forskjellige rosa nyanser. Planten er 2-årig, første året dannes kun en bladrosett, mens blomstene kommer 2. året. Klippes blomsterstengelene av etter avblomstring kan planten være flerårig.

Dicentra formosa

Småhjerte

Blomstrer fra starten av mai og holder det gående helt til høsten. Tåler noe skygge. Liker veldrenert jevnt fuktig jord.
Augustprimula (Primula florindae)

Primula florindae

Augustprimula

Blomstrer fra juni med rød-orange blomster. Foretrekker fuktig næringrik jord og halvskygge.
Ormerot (Bistorta major)

Bistorta major

Ormerot

Ormeroten blomstrer med rosa blomster fra juni. Foretrekker fuktig næringsrik jord.
Akeleie (Aquilegia vulgaris)

Aquilegia vulgaris

Akeleie

Dette er den viltvoksende akeleien som blomstrer i lilla, rosa og hvitt tidlig på sommeren. Den trives best i kalkholdig, næringsrik jord, og blir rundt 50 cm. høy.
Brun daglilje (Hemerocallis fulva)

Hemerocallis fulva

Brun daglilje

Tigerlilje (Lilium lancifolium)

Lilium lancifolium

Tigerlilje

Blomstrer i juli/august. Hele planten er spiselig, spesielt løken. Planten er giftig for katter!

Omphalodes verna

Vårkjærminne

Vårkjærminne blomstrer med blå blomster i mai-juni. Den sprer seg med overjordiske utløpere, og danner store tuer. Den fortrekker næringsrik jord i sol/halvskygge.
Syrin (Syringa vulgaris)

Syringa vulgaris

Syrin

Syrin blomstrer i juni og finnes i flere fargenyanser. Den trives best i kalkrik, næringsrik jord i full sol. Den setter rotskudd og sprer seg lett.

Saponaria Officinalis

Såpeurt

Såpeurten kan bli opp til 70 cm høy. Den sprer seg med utløpere og kan danne store tuer. Den blomstrer fra juli til september med rosa eller hvite blomster. Den har tidligere blitt brukt som såpe og som medisinvekst. Den foretrekker næringsrik, leirholdig jord i sol/halvskygge.
Vassgro (Alisma plantago-aquatica)

Alisma plantago-aquatica

Vassgro

Vassgro er en vannplante som blir fra 20 til 80 cm høy. Blomstene er hvite/lysrosa og blomstrer midt på sommeren. Blomstene står bare en dag. Trives best i næringsrik jord.
Parasollblad (Astilboides tabularis)

Astilboides tabularis

Parasollblad

Parasollblad har opptil 90 cm store runde blader og kan bli 150 cm høy. Den blomstrer fra juli til august med små hvite blomster i store blomsterstander. Den kan vokse i både sol og skygge, og foretrekker fuktig næringsrik jord.
Praktmalva (Malope trifida)

Malope trifida

Praktmalva, sommerstokkrose

Storvokst og flott plante som passer godt i rabatter. Lettdyrket, og blomstrer rikelig mot slutten av sommeren. Blomstene er store og kommer i rosa og hvitt. Foretrekker næringsrik og veldrenert jord, men kan vokse under de fleste forhold.
Tyrkermynte (Dracocephalum moldavicum)

Dracocephalum moldavicum

Tyrkermynte, Tyrkerdrakehode

Planten blir 30-60 cm høy, og blomstrer med blå blomster i juli-august. Planten lukter og smaker som sitronmelisse, men holder smaken lengre. Foretrekker god jord og mye lys.
Hacquetia epipactis

Hacquetia epipactis

Hacquetia epipactis er en av de første staudene som blomstrer om våren. Blomstene er små og gule og sitter plassert i parasoller av grønne blader som ligner kronblader. Planten trives best i halvskygge, og trenger dyp, næringsrik og fuktig jord.
Basilikum (Ocimum basilicum)

Ocimum basilicum

Basilikum

Basilikum er en ettårig plante som er lite hardfør, og dyrkes i drivihus, vinduskarm eller andre beskyttede områder. Den trenger mye vann for at bladene ikke skal bli bitre.
Blomsterert 'Royal' (Lathyrus oduratos)

Lathyrus oduratos 'Royal'

Blomsterert

Klatreplante med fargeblanding. Passer i krukke eller i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Gjødsles og vannes regelmessig. Klipp bort visne blomster for å forlenge blomstringen.

Allium porrum

Purreløk

Purreløk er en toårig, hardfør plante og kan dyrkes over hele Norge. Den kommer opprinnelig fra Middelhavsområdet og er blitt dyrket siden oldtiden. Løken er langstrakt og sylindrisk. Vokser best i godt gjødslet og kalket jord.

Papaver giganteum

Opiumsvalmue

Brassica oleracea 'Calabrese natalino'

Brokkoli

En av de eldste tradisjonelle brokkoli. I tillegg til hovedblomsten setter den kontinuerlig sidebuketter frem til høsten.

Brassica rapa

Mainepe

Delikat hurtigvoksende kålvekst som brukes på samme måte som kålrot eller spises fersk som reddik.

Petroselinum crispum

Persillerot

Persillerot er en meget velsmakende rotfrukt, brukes ofte i supper og stuinger, kan også spises rå.