>>> Fremsiden/Planter/Alle plantefamilier/Kaktusfamilien (Cactaceae)

Kaktusfamilien (Cactaceae)

Kaktusfamilien (Cactaceae) er en plantefamilie i ordenen Caryophyllales. Den omfatter 90 planteslekter. Kaktusfamilien er utbredt i varme, tørre strøk.

Kaktuser er sukkulenter som lagrer vann i stammen eller røttene. Alle kaktuser er sukkulenter, men ikke alle sukkulenter er kaktuser. Det som først og fremst kjennetegner kaktuser er en sylindrisk, høy og grenete eller kort og kuleformet stengel. Kaktuser mangler blad. Istedet er stengelen kantet, ribbet og besatt med såkalte areoler, som er avrundete utvekster besatt med hår eller pigger.

Plantenes størrelse og form varierer fra små piggeballer til trelignende stammer med høyde på over 3 meter.

Kaktus er særlig utbredt i Amerika, men finnes også rundt Middelhavet og i Øst-Afrika. Fra arten Opuntia ficus-indica kommer den spiselige frukten kaktusfiken. Saften fra andre kaktustyper brukes som ingrediens i forskjellige sminke- og hudpleiemidler.

Piggene som dekker kaktusens overflate beskytter den mot skader fra eventuelle tørste dyr som kan finne på å forsyne seg av vannlageret.

De små og tildels mellomstore kaktusene er populære stueplanter, men tåler ikke overvanning. Kaktus dør av for mye vann. Det som skjer er at plantecellene trekker til seg vann til cellemembranene revner, og planten slutter å transportere vann fra røttene. Likevel vil celle etter celle bli smittet av naboen under, til hele planten er et vassent skinn.

Om sommeren skal de vannes regelmessig, men tørke ut mellom hver vanning. Om vinteren kan de settes kjøligere (12 grader celsius), og da skal de praktisk talt ikke vannes, ihvertfall ikke på flere måneder. De fleste kaktuser er solelskere, og tåler tørr luft godt. De er derfor ypperlige stueplanter siden stueluften ofte er for tørr for de fleste planter, spesielt om vinteren da relativ luftfuktighet ofte synker på grunn av sentralfyring. Novemberkaktus innenfor Schlumbergera-slekten- og påskekaktus (Hatiora) er kaktuser fra de tropiske regnskogene i Sør-Amerika. Disse vokser som epifytter i trærne.

Wikipedia

Planter: