>>> Fremsiden/Planter/Alle plantefamilier/Snellefamilien (Equisetaceae)

Snellefamilien (Equisetaceae)

Sneller eller snelleplanter (latin: Equisetales) er en klasse av flerårige bregneplanter som vokser mest på fuktig jordsmonn, noen arter til og med i vann. Den eneste familien innen ordenen og gruppen sneller er Snellefamilien (Equisetaceae) - som bare har en slekt: Snelleslekten (Equisetum). Antall arter er 16-29, avhengig av taksonomisk systematikk.

Sneller har karakteristiske leddede stengler. Bladene danner uskinnbarlige slirer ved leddenes avslutninger. Noen arter har også kranser med sidegrener rett under slirene.

Dagens 18 arter av sneller er den eneste overlevende resten av en stor plantegruppe som dominerte skogene i perm- og karbontiden. Disse tidligere snelleplantene ble opptil 30 m høye trær med 1 m stammediameter, og utgjorde et stort bidrag til dagens steinkullforekomster.

Sneller formerer seg både vegetativt ved knoppskyting fra jordstengler, og kjønnet gjennom sporer. Det forekommer både stor- og småsporer (heterospori), som dannes i sporehus enten i toppen av de vanlige stenglene, eller på spesielle forplantningsstengler som ikke er grønne.

Sneller er også mye brukt i både skole- og folkemedisin.

Planten som kalles hestehale (Hippuris) har av og til blitt forvekslet med sneller, men den er en helt annen plante. På engelsk kalles derimot både sneller (Equisetum) og hestehale for horsetail, slik at de to artene blandes sammen språklig sett. Nedenfor gjengis de artene innenfor sneller som britiske botanikere kaller Hippochaete, men som vitenskapelig sett er sneller og ikke hestehaler.

Wikipedia

Planter: