>>> Fremsiden/Planter/Alle plantefamilier/Løkfamilien (Alliaceae)

Løkfamilien (Alliaceae)

Løkfamilien (alliaceae) er en plantefamilie av løkplanter som omfatter 30 planteslekter. Vanlig løk (kepaløk), sjalottløk og hvitløk kommer alle fra slekten Allium. Løkfamilien ble tidligere regnet til liljefamilien. Løk blir kalt «fattigmanns trøffel».

Løk trives i sentrale deler av Asia og steder med temperert klima på den nordlige halvkule. Det finnes ca. 600 arter, de fleste med kraftig løklukt. Linjeformede blad, blomster i tette skjermer, med støtteblad rundt i knoppstadiet. De fleste artene er solelskende. Sandrik, veldrenert jord med noe leire passer best

Mange arter av løkslekten hører til våre beste hageplanter. De vår- og forsommerblomstrende artene kan være vanskelige å plassere sammen med andre planter, fordi bladene visner rett etter blomstringen. De kan derfor med hell plantes sammen med sent blomstrende busker og stauder. Mange passer godt til snitt og til tørking. Etter blomstringen bør stenglene skjæres bort for å forhindre alfor mange selvsådde småplanter rundt omkring. Formering med frø eller yngleknopper.

Wikipedia

Planter: