Planter sortert på botanisk navn:

count(clist)==5
>>> Fremsiden/Planter/Alle planter/s/Solanum (Søtvier)/Tomat (Solanum lycopersicon)

Tomat (Solanum lycopersicon)

Plantenavn:

  • Scientific/Vitenskapelig Solanum lycopersicon
  • English/Engelsk Tomato
  • Norway/Norsk Tomat

Beskrivelse:

Tomat er en bærfrukt med mange av trekkene til en grønnsak, men botanisk sett er det et bær. Planten er i dag spredt over hele verden, og har en sentral plass i mange kulturers matlaging.

Tomatplanten er ettårig og blir opptil 12 meter lang i dagens veksthus for produksjon av tomat, med en hårete grønn stengel. Tomatplanten har en karakteristisk sterk lukt, og alt unntatt bærene er giftig. Man deler den inn i to hovedtyper; Vanlig tomat har kraftig lengdevekst med mange sideskudd, og en stand med blomster for hvert tredje ledd på stengelen. Planten må bindes opp. Busktomaten har svakere lengdevekst og greier seg uten oppbinding fordi stengelen avsluttes naturlig med en blomsterklase. På denne arten sitter blomsterklasene tett, adskilt med ett eller to ledd. Tomatfrukten er et saftig grønt bær som blir rødt eller gult når det er modent. Det finnes mange forskjellige sorter av tomaten, for eksempel cherrytomater og bifftomater. Tomatens popularitet har medført omfattende eksperimentering med nye sorter.

Planten er varmekrevende og trenger mye næring og sterkt lys for å trives. Her til lands kan den dyrkes på friland, men dette er et sjansespill fordi planten krever stabile forhold for å utvikles maksimalt. Problemet løses best ved å la tomatene vokse beskyttet under glass eller i drivhus.

Wikipedia

Tomaten plukkes når den har oppnådd jevn farge, og frukten er lett myk å berøre.

Samplanting:

Asparges er en nyttig plante for samplanting med tomat, da tomatplanten holder asparges-billen borte. Aspargesen kan også holde visse skadelige rot-nematoder borte fra tomatplanten.

Linker