Planter sortert på botanisk navn:

count(clist)==5
>>> Fremsiden/Planter/Alle planter/c/Centaurea (Knoppurter)/Honningknoppurt (Centaurea montana)

Honningknoppurt (Centaurea montana)

Plantenavn:

  • Scientific/Vitenskapelig Centaurea montana
  • English/Engelsk Perennial Cornflower, Mountain Cornflower, Bachelor's Button, Montane Knapweed, Mountain Bluet
  • Norway/Norsk Honningknoppurt

Navnets betydning:

centaurea = Refererer til gresk mytologi, kentauren Chiron som oppdaget den medisinske bruken av planten som ble kjent som Centaury

montana = fjell

Beskrivelse:

Honningknoppurt (Centaurea montana) er en vakker flerårig blomst i kurvblomstfamilien.

Den hører til de klassiske bondehageplantene og ble innført i Norge på 1800-tallet. Honningknoppurt er første gang nevnt i norsk hagebrukslitteratur i 1873, men til England kom den allerede i 1596. Den særskilte latinsk navn, Centaurea montana, refererer til fjellene eller å komme fra fjellene.

Nærbilde av blomst. Planten er en takknemlig og villig prydplante som sprer seg med underjordiske teger. Den er meget hardfør og kommer opprinnelig fra fjellområdene i Mellom-Europa. Arten er lite næringskrevende og den blomstrer fra juli til august. Hvis planten skjæres ned etter første blomstring kan den rekke å blomstre to ganger i løpet av en sommer.

Den blir opptil 80 cm høy og danner tuer med særegne blå kornblomst-liknende blomster. Blomstene har en deilig duft og honningknoppurt er en meget populær blomst blant humler, bier og sommerfugler. Den står ofte igjen på tuftene etter fraflyttede hus og var en populær prydplante i gamle dager.

Wikipedia