>>> Fremsiden/Dyr/Edderkoppdyr (Arachnida)/Krabbeedderkopper (Thomisidae)/Kamelonkrabbeedderkopp (Misumena vatia)

Kamelonkrabbeedderkopp (Misumena vatia)

The Spider as an Artist
Has never been employed—
Though his surpassing Merit
Is freely certified

By every Broom and Bridget
Throughout a Christian Land—
Neglected Son of Genius
I take thee by the Hand—

Emily Dickinson

Misumena vatia er en av edderkoppene i gruppen krabbeedderkopper (Thomisidae). De er predatore og jakter på mindre dyr. Vanligvis sitter de stille og venter på byttedyret. Navnet krabbeedderkopper, har de fått på grunn av sin sidelangs gange, ved en sammenligning med krabber.

Misumena vatia er ganske vanlig og er utbredt i holarktis. Den finnes i Norge.

Som voksne (imago) er hunnen mellom 7 og 10 mm, mens hannen er mellom 3 og 5 mm lange (kroppens lengde). Hunnen er fargevariabel, vanligvis gul eller litt gulgrønn, men kan være mørkere eller nesten helt hvit. Hun kan ha rødlige fargeflekker, men disse kan mangle. Hannene er mer kontrastrikt farget i gult oh mørk brunsvart.

De har en kompakt todelt kropp, bakkroppen og forkroppen «overlapper» hverandre. Forkroppen er bred og flat sett ovenfra. Foran på hodet er det åtte øyne. Beina er kraftige og korte. Hos alle krabbeedderkopper er de to fremste beina lengre enn de to bakerste beina.

Misumena vatia er den eneste europeiske (norske) arten fra slekten Misumena, så forveksling med andre arter skulle ikke by på et problem. Men flere av artene i slekten Misumena er ganske lik hverandre. For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens genitalier, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd.

Tekst fra Wikipedia