>>> Fremsiden/Dyr/Insekter (Hexapoda)/Biller (Coleoptera)/Marihøner (Coccinellidae)

Marihøner (Coccinellidae)

Hurt no living thing:
ladybird, nor butterfly,
Nor moth with dusty wing,
Nor cricket chirping cheerily,
Nor grasshopper so light of leap.
Nor dancing gnat, or beetle flat,
Nor harmless worms that creep.

Chritina Rossetti

Det finnes 54 arter marihøner i Norge, og de er blant de mest populære innsektene vi har. De finnes i flere farger, røde, gule, orange og svarte, og blir ofte sett på som lykkedyr. De kalles også for gullhøne og maria fly-fly. Antall prikker på ryggen varierer mellom de forskjellige artene, og kan også variere innenfor samme art. De toprikkete marihøna kan for eksempel enten være rød med to prikker eller svart med 4-6 røde prikker. Kroppsfasongen er halvkuleformet med korte bein som kan foldes helt inn til kroppen, og bakvingene ligger sammenfoldet under dekkvingene som hos de fleste biller.

De fleste marihønene, og larvene, er rovdyr, og lever av bladlus. Før bladlusene klekkes om våren spiser de honning og pollen. Den 22-prikkete marihøna er vegetarianer og lever av en plantesnyltende sopp.

Marihønas egg er gulrøde og settes i grupper på høykant med opp til 100 egg i hver gruppe. Ca. halvparten av disse blir klekket. Marihønen plasser eggene litt tilfeldig i vegetasjonen, og larvene kan derfor ha problemer med å finne mat i starten. Larvene forsyner seg derfor av de andre eggene før den legger ut på vandring. Hver larve trenger etterhvert 300-400 bladlus for å utvikle seg.

Marihønen skiller ut et stoff mellom leddene på beina som både smaker og lukter vondt, og av den grunn er det fåfugler som spiser de. Marihøna har likevel mange fiender: løpebiller, kortvinger, saksedyr, veps, rovteger og blomsterflue- og gulløyelarver er noen.

Harlekinmarihøne

Mange marihønearter kan brukes som bekjempelse av skadedyr i veksthus. Det var på denne måten den beryktede harlekinmarihøna ble innført fra Asia til Europa. Norske myndigheter avslo søknader om innføring av denne arten til skadedyrsbekjempelse i 2001, men den er nå likevel funnet flere steder i landet, antageligvis innført med planter eller trevirke. Harlekinmarihønen er flink til å spise bladlus, men den spiser også gjerne andre innsekter/larver den kommer over. Det er påvist over 100 varianter av utseende på denne marihøna, fargene kan være svart, orange og gul, og den kan ha fra 0-21 prikker. Størrelsen en lik den vanligste marihøna i Norge, 7-prikket marihøne, som er fra 5-8 mm. Et kjennetegn på harlekinmarihøna er et hvitt merke i panna i form av bokstaven M. Etablering av denne marihøna i Norge blir beskrevet som en økologisk katastrofe.

Linker

Aktuelt

En marihøne blir "født"

08-03/2008 23:09

Les mer...